achemm

Kerjaya
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Pengalaman ku..

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
razi

avatar

Posts : 4
Join date : 14/09/2010
Location : 6°8′N 102°15′E

PostSubject: Pengalaman ku..   Wed Sep 15, 2010 12:36 am

Aku sendiri.. Boleh dikatakan nasib baik tiap2 tahun dapat interview govt/berkanun..awal tahun interview SPRM pakai kabel SPRM tapi kabel SPA lagi besar.. Sampai org SPRM sendiri x puas hati dgn org SPA..result interview postpone brp lama dari tarikh..nak tau psl apa,nanti aku bgtau.

Ok nak cerita sikit..dlm interview SPA.. Kalau Suruhanjaya...mcm SPR,SPRM,SPA etc panelnya terdiri drp org Suruhanjaya sendiri.. Katakan korang dapat interview JKR..panelnya akan terdiri drp org SPA+JKR.jadik aku punya interview SPRM tu...result dah dikasi sama SPA..katakan SPRM dah select 50 org.patutnya SPA akan keluarkan surat offer tapi drp 50 td, SPA select kroni dia 25 org.org SPRM x puas hati la sbb SPA select balik,ambik kroni dia..bayangkan yg x dipanggil interview pun blh jadik org SPRM.yg 50 td kira SPRM dah btl2 select..jadi SPRM inform SPA kalau nak select org..masuk jadi panel la.tau apa SPA jawab..SPA yg melantik kakitangan awam,ada kuasa utk select balik.what the **** .. Jadi sapa2 yg ada kabel SPA tu..gunakan sepenuhnya.cakapnya aku punya kabel tu... Mmg SPA suka kacau suruhanjaya lain.

2,3 bln lps tu aku dapat interview uitm..pen peg penyelidik elektrik..2 hari interview kira sapa yg lps 1st akan ke 2nd day...n aku slh sorg drp 3 calon final (1 laki + 1 pompuan..dua2 kerja kat UPSI-J17 kontrak & aku sendiri).aku ingat yg dpt tu lelaki sbb bidang kerja kena masuk keluar hutan. Untuk makluman korang, aku tanya staff uitm dia ckp uitm select 15org calon utk setiap post yg dia offer.masa aku interview dulu yg dtg hanya 6@7 org saja.. Yg berjaya ke final termasuk aku adalah krn English+experience..final stage kena interview dpn panel 10org duduk sebaris termasuk dekan..gigil kepala lutut aku..ahah dlm masa sama aku dapt surat SPA utk exam pen peg trafik udara.actually 2nd day aku interview uitm tu sama tarikh dgn 1st exam SPA.aku pilih Uitm sbb dah 2nd interview..nasib baik dapat kerja terus.kalau aku pilih exam SPA..kalo pass exam, ada plk ujian fizikal & pass fizikal tu baru interview dgn panel.Tapi dah takdir..bkn rezeki aku.. Dua2 melepas.

8/2009 tanpa kabel sbb tiada kabel.. Aku berjaya join TM yg dah lama aku nak kerja(start zaman resume kertas lagi aku apply) dan ditempatkan di negeri kelahiranku, act aku blm ready nak balik kerja kat kg..kesian aku dah 2 kali raya xde nikmat balik kg..ahaks.aku dpt join ketika wujud status kontrak & bermula 1/8/2010 Alhamdulillah aku dah berstatus tetap..

Kalau korang ingat 3,4 bln lps USM ada bukak post..dah takde kerja nak buat kat opis aku main2 saja2 apply USM tu .. Sekali bln lps dipanggil interview utk post KP17 pembantu keselamatan utk HUSM (bkn USM).. Curi keluar TM kjp pegi interview kat Hosp USM tu..n berjaya ke 2nd interview tapi aku x pegi sbb aku ada audit pd hari 2nd interview.HR HUSM call aku sbb x dtg..aku jwb aku sbnrnya dah kerja..aku cakap kat org HR tu..Ooo kak ..HR kalau post yg gaji mahal HUSM select interview kroni..yg gaji murah select org luar.blh pompuan tu blh ckp biasa la dik ..takkan nak bg post gaji mahal kat org luar.kalau dapat pun aku x pegi jgk sbb jauh sgt tangga gaji aku skrg dgn KP17 tu..biarkan kosong n diisi oleh org yg btl2 takde kerja.

Aku tinggalkan gaji RM41XX utk kerja TM dgn gaji RM1XXX untuk knowledge & experience.satu hari dgn knowledge & experience tu aku boleh demand gaji yg lagi tinggi dr RM41xxx tu.

Insyaallah next week aku dipilih oleh HR utk interview dalaman untuk post Unit Asst.Mgr .. Kalau dapat ntah kena campak kat mana plk.Untuk kawan2 ... Jgn sesekali putus asa,jgn segan untuk kerja yg mana x setanding dgn kelayakan.jgn ada niat cari kerja @ kerja semata2 kerana gaji besar.. Biarla niat cari kerja kerana nak cari rezeki yg halal, utk ilmu & kemahiran. Pasal apa budak2 sekolah skrg perangai mcm g*****g .. Sbb cikgu dia tu niat nak jadi cikgu sbb takde kerja lain, nak kerja senang,cuti banyak etc.compare dgn cikgu dulu2 yg mana jadi cikgu sbb nak didik anak bangsa..apa2 pun kawan.. Yg penting jgn putus asa sbb setiap anak adam yg dilahirkan Allah dah tentukan rezekinya didunia. kerja la apa2 dulu walau gaji RM500 sekalipun utk experience.

Nasihat utk fresh graduate..jgn ngada2 letak/demand gaji mcm korang dah kerja 2,3 tahun .. aku pnh interview budak dip politeknik utk post technician.budak melayu satu negeri dgn CGPA 3.7+ seingat aku..tapi aku x hire,last aku ambik budak india..bukan x mau tolong melayu tapi

1- fresh graduate tapi nak gaji RM2k mcm org ada exp 2,3 tahun.
2- basic engineering sepatah haram x tau.. 3.7+ tiru ka.
3- english sepatah haram x tau
4- kalau aku hire dia,aku akan dapat susah & bdk tu akan resign slps seminggu sbb English (kena b'komunikasi dgn staff bkn Malaysia yg x tau BM).

Company besar2 terutama milik chinese, mat saleh etc .. Pengalamn kerja #1, CGPA tu mungkin dah jadi #2 @ #3 ..dan paling penting ENGLISH,ENGLISH,ENGLISH.Maksud aku ORAL ENGLISH, bkn A+ utk EXAM ENGLISH.Org melayu ramai menganggur sbb ENGLISH la ..ntah la org kita x suka belajar..org kita suka tengok org menyalak atas pentas (entertainment)

Rate basic gaji tanpa elaun (utk technical shj sbb aku ada rujukan).
Sijil=starting RM900 n keatas
Diploma=starting RM1100 n keatas
Degree=starting RM1500 n keatas

Sekian.

p/s: Slh satu sbb org melayu ramai menganggur adalah nak kerja di kg halaman..negeri sendiri.. cth mcm member aku..sampai la ni menanam anggur sbb nak kerja kat kg...ambik ko padan muka.
Back to top Go down
View user profile
 
Pengalaman ku..
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
achemm :: Info Kerjaya :: Temuduga-
Jump to: